Back | Home | Old Friendly Noise Label site

09. Foxbase revisited

SAINT ETIENNE
FOXBASE BETA (HEAVENLY)

Foxbase Alpha sammanfattade 90-talet innan det knappt hade hunnit börja. Släppt 1991 utgör albumet fortfarande en av de stora symbolerna för förra seklets sista årtionde och ska man ta sig an att utforska vad som hände musikaliskt i början av den digitala eran kan man lika gärna börja här. Mitt bland Saint Etiennes halvtaskiga men lika fullt precisa samplingar och sequencerspår modulerade till att leverera den sötaste popen med referenser till allt från Dusty Springfield till Donovan, klubbmusik i form av house och dubbiga basgångar.Alla kanske inte håller med om Foxbase Alphas storhet men helt klart är att Richard X (känd för att annars producera låtar för Annie, Kelis, Sugababes med flera) gör det då han också nämnt det som ett av sina favoritalbum genom alla tider. Respekten för originalet finns där utan tvekan när han han bygger om det till en ny version: Foxbase Beta. Resultatet är blandat. Referenserna är förstärkta och tydligare, basen tyngre och ljudbilden både bredare och djupare. Nya instrument har lagts till, samplingarna är omarbetade och nya vokala spår har adderats.

Nostalgin försvinner en del i lyssningen men samtidigt är det de mer djärva bearbetningarna som verkligen gör det värt att addera Foxbase Beta till musiksamlingen. ”She’s the one” är helt klart starkare än versionen från 1991, ”Wilson” mer låt än någonsin, kören på ”Like The Swallow” är både klockren och överraskande och ”Only Love Can Break Your Heart” behåller känslan av något nytt och pro­gress­ivt genom de förändringar som har gjorts. ”Spring” tycker jag däremot kanske är skivans stora besvikelse. Här klarar inte Richard X att lyfta låten det minsta och det gör till och med lite ont i hjärtat då det samtidigt är en av mina stora favoriter på Foxbase Alpha.Med på den limiterade versionen av Foxbase Beta följer en bonusskiva med kommentatorspår, samt alternativa versioner av ”Kiss and make up”, ”Richard III” samt ”Girl VII”. Kommentatorspåret kanske inte är det roligaste men ger ändå ökad förståelse för både arbetet med originalet och den nu omarbetade versionen; fler referenser dyker upp och ännu fler detaljer droppas som små ledtrådar för att ytterligare kunna navigera runt i skivans mikrokosmos.
I sin helhet kan jag förstå den uttalade ambitionen att ge ut en uppdaterad version av Foxbase Alpha skapad för 2009. Det material som släpptes 1991 förtjänar att lyftas fram igen och för att göra det idag krävs kanske också en om­bearbetning.

Jag kan hålla med om det och kanske ännu mer efter att ha hört resultatet. Men samtidigt förändrar Richard X även upp­levelsen av originalet. Samtidigt som han förstärker materialet så lyfter han också fram Foxbase Alphas svagheter och det blir svårt att inte höra dem när jag åter­vänder till vad jag hörde för första gången 1991.

Aktual­iseringen blir på så sätt samtidigt en förstärkt datering och kapitulation av Foxbase Alpha som något som hör pophistorien till och vars tydliga känsla av att representera något nytt aldrig kommer tillbaka.

Fredrik Anderman