Back | Home | Old Friendly Noise Label site

01. Årets album 2010: från lätt nihilism till svår eskapism

För att lyfta blicken: Det finns ljuspunkter, det gör det. Det finns kärlek, det finns vänskap, det finns solsken, det finns katter. Men jag kan inte minnas något år under min levnad där jag känt tillstymmelsen av liknande politisk frustration som under 2010. Hopplöshet, ytlighet, frustration, cynism… Känslan av att det mesta är på väg åt helt fel håll, i väldigt hög hastighet. Idioti nästan var man än riktar blicken. Idioti som belönas och applåderas. Fattar att det låter ungefär lika truligt som These New Puritans ser ut på bilden till vänster. Men vad kan man göra? Do you have any idea?

Mitt i allt detta är 2010 det bästa musikåret på evigheter. Och trots ovanstående kontext är det inget banalt påstående, tvärtom. För så här är det: det finns inget självklart samband mellan att kreativitet blomstrar i varken goda eller svåra tider. Men den värdefulla konsten, hur var och en än definierar den, är något att känna den största tacksamhet inför. Den är vår bästa överlevnadsstrategi i en spritt språngande galen värld.

Även om vi alla förmodligen lyssnar på minst lika mycket gammal som ny musik – vilket inte känns som det mest originella påståendet – finns det ändå ett värde i att stanna upp och reflektera över det man faktiskt verkligen gillade som var helt nytt. Inte skapat i en annan era, utan just nu, just här, med förutsättningarna hos just den här knasiga samtiden, och inte det där behagliga backspegelslyssnandet av vedertagna klassiker och kultiga obskyriteter. Här är de album (och EP:s) jag uppskattade mest under 2010, från lätt nihilism till svår eskapism och allt däremellan:

1. Vindicatrix - Die Alten Bösen Lieder (Mordant Music)

2. From elsewhere (Friendly Noise)

3. These New Puritans – Hidden (Domino)

4. The Radio Dept – Clinging to a scheme (Labrador)

5. Caribou – Swim (City Slang)

6. Ariel Pink’s Haunted Graffiti – Before today (4AD)


7. Viktor Sjöberg – Breakfast in America (St. Ives)

8. Peter Gordon – Love Of Life Orchestra (DFA)

9. The Ocean Tango – The Ocean Tango (Wonder)

10. Oneohtrix Point Never - Returnal (Mego)

11. The Durutti Column – A paean to Wilson (Kooky)

12. Owen Pallett – Heartland (Domino)

13. Enheten för musik och melodi – Musik för astral miljö (-)

14. Hong Kong In The 60’s – Places (Bandcamp)


15. Sail A Whale – A documentation (Sincerely Yours)

16. Momus – Hypnoprism (Analog Baroque)

17-25. Trembling Blue Stars – Fast trains and telegraph wires (Elefant), Wyatt, Atzmon & Stephens - For the ghosts within (Domino), Ved – Gerswhin’s pipe (Psychic Malmö/Deleted Art), The Books – The way out (Temporary Residence), Moon Wiring Club – A spare tabby at the cat’s wedding (Gecophonic Audio Systems), V Sjöberg New Jazz Ensemble – Lover man (Kalligrammofon), Munnen – På Apoteket (Ominous), The Secret History -The world that never was (Le Grand Magistery), Moonlighting dub tape 1 (Moonlighting)

Stefan Zachrisson